Vinci

Vinci är en romantisk stad i Toscana, belägen bland gröna kullar och slott. Här bor omkring 14 000 människor och som ortens namn avslöjar kommer den berömda uppfinnaren Leonardo di Vinci härifrån. Vinci är en stad du inte bör missa att besöka under din vistelse i Toscana. Du tar dig enkelt hit med bil eller tåg från någon av de närbelägna städerna Florens, Pisa eller Lucca.

Sevärdheter

Det finns ett mycket populärt slott som idag fungerar som museum där du kan lära dig om Da Vincis liv och verk. Här kan man framför allt beskåda modeller byggda enligt de ursprungliga dimensionerna och som visar på hans genialitet. Modellerna visar allt från kupolformade byggnader till bilar och flygplan. En av de mest intressanta inslagen i detta museum är kanske Leonardos egna anteckningar och ritningar som visar hans idéer från papper till verklighet.

Utställningen visas på en mängd olika språk och i varje rum kan besökarna se korta filmer, spela interaktiva spel eller bara läsa intressant information. För den riktigt intresserade, ligger Leonardos bibliotek precis intill museet. Biblioteket rymmer en komplett samling av Da Vincis anteckningar och uppsatser.

Nära museet ligger kyrkan Santa Croce och den lokala legenden säger att Leonardo döptes här. Den romanska kyrkan har byggts om flera gånger under årens lopp men har fortfarande kvar sin charm. I utkanten av Vinci finner du en trevlig park som är värd att besöka. Har kan du exempelvis beskåda en stor träskulptur föreställande Leonardo Da Vinci. Torget i centrum erbjuder en spektakulär utsikt över den branta dalen nedanför staden.

Längs med huvudgatan i Vinci kan du besöka små men trevliga restauranger och butiker. Glöm inte att beställa in det lokala vinet Chianti Putto Montalbano, det är mycket välsmakande! Under ditt besök bör du även köpa med dig någon av Vincis utmärkta olivoljor.