Florens Italien

Florens stad i Toscana är en semesterort väl värd att besöka. Det är ingen sol- och badort, men bjuder istället på fantastisk arkitektur, konst och historia. Bland de sevärda platserna hör bland annat stadens torg Piazza del Duomo, kyrkan Santa Croce samt Palazzo Medici, ett palats från 1400-talet.

Enklast tar du dig runt i Florens till fots. Därför rekommenderas det att du packar ner ett par bra skor i resväskan! Du reser enkelt till Florens med exempelvis Ving. Resmålet passar bra att besöka året runt, även om sommaren är den populäraste tiden att resa hit under. Här är en Florens karta.

Fakta om Florens

Florens är Toscanas huvudstad och här bor strax under 400 000 invånare. Orten bör inte förväxlas med provinsen som har samma namn. Florens stad kallas även ibland för Firenze, vilket är det italienska namnet på orten. Florens ligger vid floden Arno och orten är framför allt känd för sin historia och dess betydelse under medeltiden och renässansen. De centrala delarna var under medeltiden viktiga för handeln och Florens var en gång i tiden en av de rikaste städerna i Europa. 1982 förklarade UNESCO Florens historiska centrum som ett världsarv.

Florens Ponte Vechio

Florens Ponte Vechio

Flygplatsen ligger bara några kilometer utanför stadens centrum och buss 62 tar dig smidigt in till Florens. Bland de populära sevärdheterna hör katedralen Santa Maria del Fiore som är den fjärde största kyrkan i Europa. Den är hela 153 meter lång och 116 meter hög. I hjärtat av staden, på Piazza della Signoria, reser sig den kända Neptunstatyn från 1500-talet.

Mat och dryck

Är mat och dryck ett stort intresse, rekommenderas ett besök i Florens. Här finns ett stort utbud av restauranger, barer och kaféer. Tycker du om att njuta av ett gott glas vin under din semester, erbjuder även Florens ett brett urval av traditionella vinbarer. Tänk på att jämföra priser mellan olika restauranger och barer då det kan skilja sig ganska mycket, särskilt i de centrala delarna.

Florens Piazza della Signoria

Florens Piazza della Signoria

Nöjen

Florens erbjuder även ett stort utbud vad gäller nöjesliv. Det anordnas många musikkonserter året runt och en populär arena för detta ändamål är Palasport som rymmer 700 personer. Det händer även att större konserter arrangeras i Florens fotbollsstadium som tar ännu fler åskådare. Ett annat tips är att hålla utkik efter spelningar på Audiotorium Flog och Tenax. Vill du uppleva musik i mindre skala, är det även vanligt att lokala restauranger och barer bjuder in trubadurer och band som underhåller gästerna under deras besök.

Staden Florens bjuder på ett brett urval av shoppingmöjligheter. De flesta butiker ligger mellan floden Arno och katedralen. Vill du köpa märkeskläder finns ett flertal modebutiker på Via de Calzaiuoli, Via Roma samt Via Por Santa Maria. Vill du göra fynd bör du bege dig till ”The Mall”, vilken är en outlet som säljer populära märkeskläder.

Florens Basilica di Santa Maria

Florens Basilica di Santa Maria

I Florens betalar du med euro, precis som i övriga Italien. De flesta ställen tar emot kreditkort, men behöver du ta ut pengar brukar det inte vara långt till närmaste bankomat. Det kan vara bra att veta att de flesta hotell vanligen vill göra avdrag på gästens kreditkort som en slags garanti för bedrägeri.