Siena

Siena är en mycket vacker stad i Toscana, Italien som är känd bland annat känt för den årliga hästkapplöpningen Palio, sin rika historia och breda kulturutbud. Sienas centrum finns till och med nedskriven på Unescos världsarvslista.

Siena ligger vackert belägen i Toscana, knappt fem mil söder om staden Florens. Runt Siena löper en lång stadsmur med både citadell och hela nio entréportar. I Sienas tre stadsdelar slingrar sig smala gränder, omringade av välbesökta torg, kyrkor och palats. Är du intresserad av konst, passar Siena bra som resmål. Näst efter Rom, Florens och Venezia är Siena nämligen den främsta italienska staden vad gäller konstverk från den sena medeltiden. Under 1200-1500-talen tävlade Siena och Florens om vilken stad som hade flest rikedomar och praktfullast konst.

Siena Piazza del Campo

Siena Piazza del Campo

I Sienas centrala delar finner du bland annat den magnifika katedralen som började byggas under 1229. Sedan dess har flera till- och ombyggnationer ägt rum. I katedralen kan du få skåda mästerverk från berömdheter som exemplevis Niccolò Pisano. I närheten av katedralen finner du även domkyrkomuseet, som en gång i tiden var Opera del duomo. Här kan du njuta av konstverk som till exempel den berömda ”Maesta” av Duccio di Buoninsegna.

Mitt i Siena ligger det stora torget Piazza del Campo, där man förr ofta höll i möten och fester för stadens invånare. Än idag är torget en populär samlingsplats och här anordnas bland annat den årliga hästkapplöpningen. Är du kulturintresserad kan du bland annat besöka den närbelägan och moderna teatern Rozzis som byggdes 1816. I Siena kan du även besöka konstakademin Accademia di belle arti samt stadsbiblioteket från 1600-talet. Det finns ett universitet i Siena från 1200-talet samt ett naturhistoriskt museum. Universitet är faktiskt ett av de äldsta i Europa och är idag fortfarande ett fungerande lärosäte för tusentals studenter.

Siena

Siena

Vill du bege dig utanför Siena, bjuder omgivningarna på flera utflyktsmål. Norr om staden finner du exemplevis ett mycket vackert landskap med gröna olivlundar och gemytliga vingårdar. Här kan du även besöka de trevliga städerna San Gimignano eller Monteriggioni. Beger du dig istället söderut kommer du till Montalcino, en stad som ligger på toppen av en höjd med fantastisk utsikt över dalen Arbia.