Pisa

Pisa är en trevlig universitetsstad i nordvästra Toscana som har omkring 90 000 invånare. Pisa är nog mest känt för sitt lutande klocktorn, som tusentals turister kommer för att besöka varje år. Du tar dig enkelt hit med flyg till Pisas egna, internationella flygplats Galileo Galilei.

Pisa anses vara en av de äldsta orterna i Italien och ligger i regionen med samma namn som staden. Både den kända fysikern Galileo Galilei samt författaren Antonio Tabucchi kommer från Pisa. 1987 förklarades det lutande tornet, domkyrkan, kyrkogården Camposanto samt dopkapellet i Pisa som världsarv av UNESCO. Alla dessa sevärdheter finner du i området Piazza del duomo.

Pisa i Toscana

Staden Pisa

Pisa tornet

Det lutande tornet i Pisa är som sagt kanske sevärdheten som staden är mest känd för. Detta är ett klocktorn från 1100-talet och är hela 54 meter högt med åtta våningar. Precis som dopkapellet är tornet dekorerat med båg- och pilasterställningar. Det som är känt med tornet är dess lutning och denna anses bero på att tornets grund inte är tillräckligt fast. Tornets yttre kanter avviker så mycket som drygt fyra meter från den tänkta mittlinjen.

Domkyrkan är från 1000-talet och består av vacker marmor i vitt med svarta dekorationer. Dopkapellet ligger precis bredvid kyrkan och är från 1100-talet. Kapellet är en stor, vacker, kupolformad byggnad. Här kan du bland annat beskåda en jättelik predikstol i marmor, ett mästerverk av Nicola Pisano från 1260. Camposanto i Pisa är en kyrkogård och gravplats för utvalda invånare. Byggnaden som ligger intill kyrkogården är från 1200-talet och är ett verk av Giovanni Pisano. Inne i den vackra byggnaden kan du bland annat beskåda ett flertal magnifika skulpturer och fresker längs med väggarna.

Pisa katedral

Pisa katedral

I Pisa bör du även besöka platser som exempelvis kyrkorna San Francesco, San Nicola, Santa Maria della Spina samt Santa Caterina. Palatset Palazzo della Carovana som ligger vid Piazza dei Cavalieri är även en sevärdhet. Tycker du om shopping bör du bege dig till det centrala shoppingområdet kring Corso Italia, som ligger mellan järnvägsstationen och bron Ponte di Mezzo.

I Pisa ligger dessutom ett universitet som haft en turbulent historia. Under 1300-talet sanktionerades det av påven och har avbrutits i sin verksamhet ett flertal gånger under historiens lopp. Under 1500-talet återupptog man dock arbetet och idag är det ett populärt universitet, både bland italienska och utländska studenter. I anslutning till universitet ligger även en botanisk trädgård som anses vara en av världens äldsta. Den anlades av Luca Ghini och är väl värd ett besök,