Volterra

Volterra ligger på en vacker, klippig höjd mellan floderna Bra och Cecina i Toscana. Runt om staden löper en stadsmur med bland annat en mycket välbevarad port från 300-200-talen f. Kr.

Till Volterra kommer tusentals historieintresserade turister varje år för att besöka alla vackra byggnader och fornlämningar som finns bevarade i staden.

I Volterra finns ett flertal intressanta kyrkor att besöka. Den mest populära är kanske katedralen Santa Maria Assunta från 1100-talet, där man vid högaltaret kan beskåda en vacker skulptur gjord av Mino da Fiesole. I Volterras centrum finner du Palazzo Tagani-husen där du kan beundra etruskiska och romerska antikviteter. Beger du dig utanför Volterra får du även möjlighet att se utgrävningar av etruskiska gravar.

Volterra har som sagt en rik historia och än idag hittar man då och då fornlämningar i och runtom staden. I museet Guarnacci kan du titta på tusentals gravurnor från de hellenistiska och arkaiska perioderna. Det mest välbesökta fyndet på museet är en bronsstaty som kallas för ”Shadow of the night” och föreställer ett etruskiskt par i terrakotta.

Volterra i Toscana

Ruiner i Volterra

Sevärheter i Volterra

Som besökare finns det ett flertal platser du bör se. Dessa innefattar bland annat den romanska teatern som grävdes fram under 1950-talet. Tycker du om konst, rekommenderas ett besök på konstgalleriet Pinacoteca som är från tidigt 1900-tal. Här kan du beskåda konstverk av toskanska konstnärer från 1400-1700-talen. En hel del poeter och humanister kommer från Volterra, vilka bland annat innefattar Persius Flaccus och Raffaele Maffei. Målaren och skulptören Baldassare Perugini härstammar även från staden.

Området runt Volterra är rikt på ett flertal ämnen som används i bland annat tillverkning av mineralvatten. En gång i tiden levde många arbetare i Volterra som arbetade i fabrikerna och detta har givit staden en modern, intressant historia. Många besökare kommer hit för att titta på resterna från fabrikerna och lära sig om arbetsvillkoren från förr.