Uffizierna

Uffizierna eller Uffizi som det även kallas, är idag en av världens mest kända konstmuseum som lockar tusentals turister varje år. Det byggdes ursprungligen av Toscanas första storhertige Cosimo de Medici år 1559.

Hertige Cosimo delade ut uppdraget till sin hovarkitekt att bygga ett hus där alla viktiga personer från ministerier och myndigheter skulle kunna vistas. Detta lade grunden till byggnadens namn, då ”uffizi” helt enkelt betyder kontor. Francesco I, som var Cosimos son, samlade konstverk på husets översta våning och även om han inte visste detta då, var det början till det kända konstmuseet.

Museum

Det första man brukar slås av när man besöker Uffizierna, är de långa köerna av besökare som väntar på att få komma in i museet. Det rekommenderas därför att du planerar ditt besök noggrant i förväg och köper biljett innan du kommer. Detta kan enkelt göras på www.uffizi.com. Tänk även på att det är förbjudet i hela Uffizierna att fotografera med blixt.

Väl inne i Uffizierna väntar en hel del upplevelser vad gäller konst och historia! En av de första statyerna du får se föreställer den svenska mannen Peter Leopold von Habsburg-Lothringen, som lite senare kom att bli Kejsare Leopold II. Uffizierna är byggt på så sätt att det löper en U-formad korridor utmed innergården, från vilken man kan nå alla separata utställningssalar.

Utställningarna är uppbyggda i kronologisk ordning, med verk från 1200-talet och framåt. Fokus ligger av naturliga skäl på florentinska och toscanska målare, men man visar även andra italienska och internationella artister.