Montepulciano

Montepulciano är en medeltida renässansstad, mest känd för sina två välsmakande viner Vino Nobile di Montepulciano samt Rosso di Montepulciano. Många besökare slås av Montepulcianos rika kulturhistoria och den orörda naturen.

Ett tips om du ordnar din egen resa, är att bo på någon av omgivningarnas vingårdar. Det finns ett flertal vinodlare som erbjuder boende i anslutning till sin verksamhet och detta är vanligtvis både billigare och genuinare än ett hotell.

Staden ligger på bekvämt räckhåll från Val d’Orcia och är en av de mest sevärda byarna i Toscana. Den är byggd på en ås och ligger i provinsen Sienna i södra Toscana. Montepulciano är en stor producent av mat och dryck och du bör bland annat prova den lokala pastarätten Pici under ditt besök.

Montepulciano i Toscana

Montepulciano

Huvudgatan i Montepulciano sträcker sig från Porta al Prato till Piazza Grande på toppen av kullen. Många som besöker staden uppskattar den lugna miljön och nästan ickeexisterande biltrafiken.

Sevärdheter

Bland de populäraste sevärdheterna hör bland annat palatsen Palazzo Comunale och Palazzo Tarugi samt katedralen Santa Maria Assunta. I katedralen, där de äldsta delarna är från 1500-talet, kan du beskåda ett mästerverk föreställande en jungfru av Taddeo di Bartolo från 1401. Kyrkan Santa Maria delle Grazie är också värd att besöka. Den har bland annat en mycket dyrbar altare i terakotta.

Montepulciano kyrka Madonna

Montepulciano kyrka Madonna

Beger du dig en bit utanför Montepulciano kommer du till templet Madonna di San Biagio, som är en typisk byggnad från 1600-talet med ett stort kupolformat tak över en rund terass. Utsidan smyckas av två klockton i vit travertin.

Under sommaren anordnas bland annat Cantiere Internazionale d’arte, som är en årlig sommarskola och musikalisk festival för unga sångare, skådespelare, musiker, dirigenter och kompositörer. Den har pågått sedan 1976 och startades ursprungligen av Hans Werner Henze. Festivalen är en mycket trevlig tilldragelse och rekommenderas att uppleva.