Livorno

Livorno är en trevlig hamnstad från 1500-talet i västra Toscana, Italien. Här bor ungefär 160 000 invånare och staden är den tredje största i regionen. Livorno är kanske en av de mest unika städerna i hela Italien.

Staden har nämligen historiskt sett varit en oas för människor som på ett eller annat sätt förföljts eller inte passat in på grund av sin religion, ras eller politiska åsikter. Detta har skapat en öppensinnad befolkning och ett brett utbud av kulturer och traditioner. Här finns till och med ett talessätt som på svenska säger ”kom till Livorno och gör som du vill”. Som besökare kan Livorno vara ett intressant besöksmål och en kontrast till andra italienska semesterorter.

Livorno

Livorno

I Livorno kan du njuta ev an vacker stadsmiljö. Här korsas små kanaler och slingriga gränder i det som kallas för Venedig-distriktet. En trevlig aktivitet är att promenera längs med en kanal och ner mot den populära och livliga hamnen. Här kan du sedan njuta av god mat och dryck på någon av alla de restauranger och barer som ligger tätt i området.

Ett av Italiens mest omtyckta viner, Sassicaia, produceras i just Livorno. De många vingårdarna i området inbjuder till trevliga dagsutflykter med vinprovningar och vacker natur. Enklast är att hyra en bil, men för den mer aktiva kan det rekommenderas att hyra en cykel att ta sig fram på.

Tycker du om sport, kan du köpa biljetter till Picchi Stadium där man håller en hel del matcher och mästerskap. Du tar dig enkelt dit med buss nummer ett som passerar många av de centrala delarna i Livorno. Det finns både ett äldre och ett nyare fort i staden som man kan besöka. Beger du dig söder om Livorno kommer du till ett flertal fina stränder och möjligheter att besöka pittoreska små byar längs med kusten.