Grosseto

Grosseto ligger vackert vid den toskanska kusten i området som kallas för Maremma. Staden är relativt ny och utvecklades under medeltiden då många etruskiska båtar passerade i området. Idag är Grosseto framför allt känd för alla de läckerheter man producerar i området; solmogna tomater, kronärtskockor, svamp, spenat, oliver och vildsvinskött.

Sevärdheter

I Grosseto finns flera saker att se och göra. Det är svårt att missa den stora katedralen som reser sig i centrum. Katedralen stod färdig i slutet av 1200-talet, men genomgick en genomgripande renovering 1846. Kyrkans fasad är vackert dekorerad med olika lager av vit och svart marmor. Ett av de mest kända konstverken i katedralen att beskåda är Madonna delle Grazie av Matteo di Giovanni från 1400-talet. Andra sevärda kyrkor i Grosseto är bland annat San Francesco, San Pietro och Misericordia.

Grosseto landskap

Grosseto landskap

Den moderna stadsmuren i Grosseto är från 1500-talet och ligger delvis intill en park där man vanligen ser både lokalinvånare och turister promenera. Sevärdheter utanför staden är exempelvis Castiglione della Pescaia, som är en mycket populär stad med en mysig hamn och en välbesökt borg från medeltiden.

Maten

Det rekommenderas att du provar några av de lokala maträtterna under ditt besök i Grosseto. Schiaccia alla Pala är till exempel ett gott bröd som tillagas i ugn med olivolja. Soppan Acquacotta är en typisk rätt för området och är gjord på kronärtskocka, broccoli, kål och andra grönsaker.

Grosseto är sist men inte minst en populär ort för sportutövare. Bland annat hålls många hästkapplöpningar i Hippodrome Casalone i södra delen av staden. Grosseto har även en egen arena där flera stora mästerskap har anordnats under årens lopp.

Grosseto cypress

Grosseto