Chianti

Chianti är ett mycket vackert område som ligger mellan städerna Siena och Florens i centrala Toscana, Italien. Här utgörs landskapet av gröna, böljande kullar, vinodlingar, medeltida byar och slott. Mest känt är området för sitt vin goda vin Chianti Classico. Förutom vinodlingar, kan du besöka ett flertal mycket sevärda orter i Chianti, så som Castellina, Radda, Greve och Gaiole.

Castellina ligger i provinsen Siena och de äldsta delarna av byn är från 400-talet f. Kr. Orten var viktig under medeltiden och idag finns här flera sevärdheter att besöka. Via delle Volte är exempelvis en tunnel med militäriskt ursprung och är ett intressant besöksmål.

Chianti

Chianti

Staden Radda är en medeltida by som en gång i tiden tillhörde Florens. Här kan du bland annat strosa omkring och shoppa i souvenirbutiker, äta god mat eller dricka lokalt vin på någon av alla de vinbarer som finns. I närheten av Radda ligger även det franciskanska klostret Santa Maria al Prato samt slottet Albola från 1000-talet.

Sevärdheter

I Chianti kan du även besöka den mysiga staden Greve som ligger några kilometer söder om Florens. Greve är en av de äldsta städerna i Chianti-området och har ett ursprung som sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet. Greve och omgivningarna runt byn var en gång i tiden betydelsefulla för kommunikationen mellan Via Volterrana och Via Francigena, vilket gjorde att Greve blev viktig för handeln i området.

Torget Piazza del Mercato i stadens centrum finns fortfarande kvar som en historisk påminnelse om detta. Greve var en gång i tiden även populärt bland adliga, florentinska familjer som byggde sina majestätiska villor och herrgårdar runt byn. På grund av detta var Greve ett politiskt viktigt område.

Gaiole i Chianti är en annan sevärd stad i området. Gaiole är belägen intill floden Massellone, längs med vägen till Valdarno. Tack vare denna position har Gaiole alltid spelat en viktig roll som handelscentrum för omkringliggande städer.