Arezzo

Arezzo är vackert belägen 296 meter över havet intill floden Arno i Toscana. Staden har etruskiskt ursprung och var ett viktigt romerskt område under kejsartiden. Idag är Arezzo och dess omgivningar ett viktigt jordbruks- och handelsområde där man bland annat producerar tyger, kläder, skor, olivoljor, smycken och andra hantverk. Om man tycker om shopping är alltså ett besök i Arezzo att rekommendera.

Bland de sevärda platserna i Arezzo hör bland annat katedralen, stadshuset, Piazza Grande samt fortet Fortezza Medicea. Piazza Grande var en gång i tiden den viktigaste platsen för handel i staden, men fungerar idag mer som en sevärdhet. Torgets brickor är i rött tegel med dekorativa, geometriska linjer i kalksten. Förutom den magnifika kyrkan Santa Maria della Pieve, ligger bland annat palatset Fraternita dei Laici i anslutning till torget.

Den romerska amfiteatern, som idag är ett museum är också väl värd att besöka. Är du konstintresserad bör du bland annat besöka Casa Vasari där du kan beskåda fresker av Giorgio Vasari. Gaio Cilnio Mecenate är ett annat museum som visar arkeologiska utställningar med fynd från Arezzo och dess omgivningar.

Arezzo museum

Arezzo museum

Det anordnas en del evenemang i Arezzo året runt. Under september månad kan du få vara med om något som kallas för Giostra del Saracino. Detta är en slags turnering som är inspirerad av stadens historia. Arezzos invånare klär då ut sig till riddare, hovdamer, kungar och andra historiska personer. Detta är en festlighet du inte får missa!

Arezzo anordnar även något som kallas för La Fiera dell ’Antiquariato den första söndagen varje månad. Det här är en marknad där man säljer antikviteter och hantverk. Så mycket som över 800 antikvarier ställs ut varje månad. Marknaden har anordnats sedan 1968 och är idag en av de viktigaste i landet. Du hittar den i de mest pittoreska delarna av den gamla medeltida stadskärnan i Arezzo.